WELCOME

Τούτο φαίνεται νά 'ναι μια gallery, τροφή για το πεινασμένο μάτι, αλλά είναι απάτη. Στην πραγματικότητα είναι τροφή για το μυαλό, ένα συμπόσιο ιδεών. Αριστοτέλικά "ψυχαγωγώ" σημαίνει "άγω την ψυχή".

Διασκεδάστε, αλλά περισσότερο, σκεφτείτε.

Sunday, April 12, 2009

Entrance to dream

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι όταν πέφτουμε για ύπνο, καθώς το επίπεδο δραστηριότητας του εγκεφάλου ελαττώνεται, εκκρίνεται ένας νευροδιαμορφωτής που ονομάζεται ακετυλοχολίνη. Αυτή διεγείρει τα κέντρα όρασης, κίνησης και συναισθήματος και εκπέμπει σήματα που αρχίζουν τη γρήγορη κίνηση των ματιών (REM-Random Eye Movement) και τη δημιουργία οπτικών εικόνων. Ξεκινάνε, λοιπόν, τα όνειρα.
Η ακετυλοχολίνη μπλοκάρει την εξωτερική κίνηση οπότε είμαστε ουσιαστικά παράλυτοι. Εισερχόμενα εξωτερικά (από τις αισθήσεις μας) ερεθίσματα αποκλείονται κι έτσι ο εγκέφαλος αρχίζει να αντιλαμβάνεται τις εσωτερικές εικόνες και αισθήσεις σαν να ήταν αληθινές.
Ζούμε, λοιπόν, μια ζωή εντελώς διαφορετική (και απόλυτα ελεύθερη) μέσα μας.
Το γιατί συμβαίνουν έτσι τα πράγματα δεν ξέρει κανείς. Θεωρίες υπάρχουν όπως, για παράδειγμα, ότι ο εγκέφαλος ταχτοποιεί ποιότητες, έννοιες και σενάρια για να μας προετοιμάσει να επιβιώσουμε όταν ξυπνήσουμε.
Από τη μεριά του χρήστη όνείρων, πάντως, ρωτάω "είμαστε τίποτα περισσότερο από τα όνειρά μας";

51 comments:

Λακων said...

Έχεις συνδέσει το όνειρο με το χάος. (το βάθος)
Θα προτιμούσα πάντως το σώμα του ανθρώπου να ήταν αντίστροφα ώστε να κοιτάζει προς το κενό.

Spyros Vlahos said...

Λάκωνα,
μα είναι το χάος, ένα όνειρο. Είναιο σουρρεαλισμός αφ' εαυτού.
Έτσι το 'χα κάνει αρχικά, προς τα πάνω. Αλλά δε μου ... καθόταν καλά. Όπως είναι τώρα παραπέμπει σε βουτιά προς κάπου (όχι, πάντως, στο ανύπαρκτο ασυνείδητο)

il trovatore said...

Εγώ πάλι
είδα στον ύπνο μου ότι "τα είχα" με την γυναίκα ενός "προοδευτικού".
Μας έπιασε στα πράσα και της έκοψε τα πόδια με αλλυσοπρίονο.
Είναι σοβαρό φίλτατε Σπύρο?
Να το κοιτάξω?
Να κάνω ένα format?
Τί με συμβουλεύεις?

Spyros Vlahos said...

Trovatore,
σε ποιο ύψος της έκοψε τα πόδια;
Παίζει μεγάλο ρόλο!

il trovatore said...

Στα γόνατα ας πούμε.

Spyros Vlahos said...

Trovatore,
Κάνε format.

Katerina said...

όταν μελετάς και μετά πέφτεις για ύπνο , αποτυπώνονται ευκολότερα,δενουν με τις προηγουμενες αφου γίνονται εικονες
υγ μη βαρας ετσι διάβασα καπου

Spyros Vlahos said...

Ocean Soul,
και είναι γεγονός. Αρκετές ανακαλύψεις γίνανε καθώς το μυαλό έβλεπε όνειρα.
Διάβασα κάπου ότι ο Kekule ανακάλυψε τον τύπο του βενζολίου αφού είχε 'δει στο Ζωολογικό κήπο πιθήκους να παίζουν. Το βράδυ κοιμήθηκε και το πρωί ξύπνησε έχοντας στο μυαλό του τον τύπο.
Τα όνειρα, λένε άλλοι, είναι και μια "επανάληψη" που κάνει ο εγκέφαλος για να ξεσκαρτάρει άχρηστες πληροφορίες και να συνθέσει τις χρήσιμες σ' ένα εύχρηστο σύνολο.

Anonymous said...

Χάθηκες. Να περάσεις όμορφο Πάσχα. Με πολλές εικόνες για όνειρα κι εμπνεύσεις

Spyros Vlahos said...

Freedula,
η αλήθεια είναι ότι χάθηκα. Τα προβλήματα ανθρώπινα.
Να 'σαι καλά κι ό,τι ποθείς. Καλό Πάσχα επίσης.

ολα θα πανε καλα... said...

Δεν είμαι απόλυτα σίγουρη ότι στον ύπνο μου είμαι εντελώς ελεύθερη.Νομίζω πως ακόμα και κει,κάποιες στιγμές,αυτολογοκρινόμαστε.
Σπύρο αγαπητέ,η μεγάλη μου αποχή δε με αφήνει να σε πω με άνεση "Σπύρουλα" και να ξέρω εκ των προτέρων πως δε θα παρεξηγηθείς!Χαθήκαμε.Αλλά η αλήθεια είναι πως "χρώμα δεν αλλάζουνε τα μάτια,μόνο τρόπο να κοιτάνε",που λέει και ο Γεράσιμος Ανδρεάτος.
Να σαι καλά,καλή Ανάσταση ή καλή ανάταση σε οτιδήποτε πιστεύεις,θέλεις,ονειρεύεσαι.
Γεια σου,Πίπη.

Λου said...

Καλο Πασχα, Σπυρετο μου....
Να σαι καλα, και μην σπασετε πολλες σταμνες, φετος, ερχονται καιροι χαλεποι, και θα τις χρειαστουμε....

Υγεια, αγαπη, δυναμη!

Πολλα φιλια!!!

Spyros Vlahos said...

Όλα θα πάνε καλά,
λέγε με όπως θέλεις, όλα θα πάνε καλά (το τελευταίο δεν ήταν προσφώνηση, το είπα για να το πιστέψω).
Η αλήθεια είναι ότι έχουμε ωραία έθιμα, με ψυχική ανάταση, εδώ στο νησί.
Ναι, σου υπόσχομαι να περάσω καλά (έστω και με λίγη ... χημική υποστήριξη). Κι είμαι σίγουρος ότι τούτο το Πάσχα θα 'ναι σημαδιακό.
Να 'σαι χαρούμενη (το "ευτυχισμένη" είναι μεγάλη κουβέντα)
Τα λέμε

Spyros Vlahos said...

Λου,
σου εύχομαι μια από τα ίδια και καλύτερα. Τούτη η ζωή αξίζει πέρα από κάθε προσδοκία. Ζήσε την με το μάτι στο καλύτερο.

MOLEMOU said...

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα με υγεία και χαμόγελο!

Spyros Vlahos said...

MOLEMOU,
να 'σαι καλά κι εσύ κι ό,τι επιθυμείς.

Γιώργος Χρηστινίδης said...

Γεια σου Σπύρο. Χρόνια πολλά ονειρικά.

Spyros Vlahos said...

Γιώργο,
πού είσαι ρε παιδί μου;
Χρόνια ευτυχισμένα και σε σένα!

Keep Dreaming said...

..eimaste kati ligotero apo ta oneira mas, ta opoia profanws gia na einai oneira den exoun akoma pragmatopoihthei, opote ek twn pragmatwn den eimaste kati perissotero apo auta....

Einai poly vasiko na min stamatiseis pote na paleueis gia auta kai ... as einai i fwtia tous na se kapsei , pou leei kai to tragoudi

Spyros Vlahos said...

Ερασιτέχνισα,
το όνειρο έχει την ελευθερία του άϋλου, δεν έχει υποχρεώσεις, δεν έχει χρόνο, ούτε χώρο, είναι, όμως, κατασκεύσασμα. Δικό μας, του εγκεφάλου μας; Ποιος ξέρει; Ακόμα το ψάχνουν.
Η ερώτηση, έτσι, μπορεί να μπει και παράλληλα : είμαστε κάτι περισσότερο από τον εγκέφαλό μας (δηλαδή μυαλό);

Keep Dreaming said...

Kapoia oneira omws einai stoxoi zwis kai panta elpizeis na katafereis kapoia stigmi na ta pragmatopoihseis (ti omorfi pou tha einai ekeini i stigmi....)
Eimaste ena meigma apo ta panta.

Apo elpida, oneira kai logiki.

Spyros Vlahos said...

Ερασιτέχνισα,
αυτά τα όνειρα είναι "μοντέλα δράσης", μιας δράσης που θα ήθελες να υλοποιηθεί αλλά που, όμως, δεν είναι απόλυτα σίγουρο. Είναι μια συνομιλία με τον εαυτό μας για το πώς θα θέλαμε να είμαστε (ή τι να κάναμε) σε αντίθεση με το τι είμαστε τώρα. Μήπως, μ' αυτή την άποψη, τα όνειρα δείχνουν έλλειψη αποδοχής του εαυτού μας;
Είναι καλά τα όνειρα, συμφωνώ, είναι ένας μπούσουλας που γεμίζει τη ζωή (αν μη τι άλλο).
Να απεύχεσι να πραγματοποιηθούν τα όνειρά σου. Διότι το κενό από ένα (πραγματοποιημένο) όνειρο μέχρι την κατασκευή του επόμενου, είναι τρομαχτικό.
Εξάλλου, πιστεύω, τα όνειρα είναι απλώς μηχανισμοί παραγωγής ελπίδας, δεν έχουν κανένα νόημα ύπαρξης αφού ευοδωθούν.

Keep Dreaming said...

"Μ' ένα όνειρο τρελό
όνειρο απατηλό...
Με ελπίδες λιγοστές
έστω και απατηλές.....
ίσως βγει αληθινό
τ' όνειρό μου το τρελό
τ' όνειρό μου το ναυαγισμένο....."

To na exeis oneira kai na thes na ta pragmatopoihseis kapoia stigmi, an eisai tyxeros, den simainei pws den apodexesai auto pou eisai. To antitheto. Afou einai oneiro sou, sou anoikei, einai ena kommati apo esena.

Spyros Vlahos said...

Ερασιτέχνισα,
ποιο όνειρο δεν σε θέλει διαφορετικό απ' ό,τι είσαι; Δε θα 'ταν όνειρο.
Σίγουρα είναι ένα κομμάτι δικό σου, ένα κατασκεύασμά σου.
Τα μόνα όνειρα που είναι ελεύθερα είναι αυτά που το μυαλό κατασκευάζει μόνο του (πέρα από τη νόησή σου) δηλαδή τα όνειρα στον ύπνο σου!

Ελευθερία Αραβανή said...

πάντως τα όνειρα μας λένε πράγματα....δικά μας κομμάτια και πλευρές που το συνειδητό απορρίπτει και δεν βλέπει....είναι χρήσιμοι οδηγοί....ας τα αξιοιποιούμε...

χαιρετισμούς.....

Spyros Vlahos said...

Ελευθερία,
κατά άλλη άποψη, τα όνειρα είναι ακίνδυνες επαναλήψεις σεναρίων για επιβίωση.
Το υποσυνείδητο (του Φρόϋντ) ίσως διατηρείται ακόμα σε ψυχαναλυτικούς κύκλους αλλά έχει χάσει το παλιό περιεχόμενο που ο ίδιος ο Φρόϋντ του έδινε : απωθημένες σεξουαλικές καταστάσεις.

Δεν πιστεύω ότι τα όνειρα είναι προφητικά. Όμως, ναι, είναι αφάνταστα χρήσιμα.

Λακων said...

Δάσκαλε χρόνια σου πολλά!!

Spyros Vlahos said...

Λάκωνα,
το πιστεύω ακράδαντα.
Ελπίζω κι εσύ να μη βαρεθείς να ζεις.
(Δηλαδή : επίσης)

Albus Genius said...

Λοιπόν αυτή η ρημάδα η ακετυλοχολίνη κάνει πολλά πράγματα, παρέα με τη νικοτίνη και έλα πές μου γιατί απαγορεύουν το τσιγάρο.΄Εψαξα και βρήκα στο δίκτυο αυτά . Είναι πολλά αλλά αξίζει να τους ρίξεις μια ματιά για να δεις πως τακτοποιείται ο κόσμος.

Βιοχημεία

Η άποψη του ιατρικού κόσμου για τη νικοτίνη μεταβάλλεται ραγδαία. Τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητές είχαν βρει ότι τούτη η χημική ουσία μπορεί να μετριάσει τα συμπτώματα κάποιων ασθενειών, όπως η νόσος τού Alzheimer και η ελκώδης κολίτιδα. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο η νικοτίνη αντιμετωπίζει τις συγκεκριμένες νόσους παρέμενε άγνωστος. Τελικά, μια μελέτη τού Luis Ulloa, ερευνητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου τού Νορθ Σορ στο Μανχάσετ της Νέας Υόρκης, η οποία είχε ως αντικείμενό της τη σηψαιμία, ήρθε για να αποσαφηνίσει τα βιοχημικά μονοπάτια στα οποία εμπλέκεται η νικοτίνη και να δώσει τη δυνατότητα παραγωγής νέων πιο ισχυρών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Η σηψαιμία, η πιο θανατηφόρος κατάσταση στην οποία παρατηρείται φλεγμονή, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια «εισβολή» βακτηρίων στην κυκλοφορία του αίματος. Αποτελεί την τρίτη κορυφαία αιτία θανάτου στις αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς ευθύνεται για το 10% περίπου του ετήσιου αριθμού θανάτων. Οι λοιμώξεις προκαλούν ένα μικρό μόνο μέρος του κακού. Εκείνο που οδηγεί τους ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση είναι η λυσσαλέα απόκριση του δικού τους ανοσοποιητικού συστήματος. Τα μακροφάγα εκκρίνουν τεράστιες ποσότητες προφλεγμονωδών κυτταροκινών. Αυτή η ακραία ανοσολογική απόκριση δημιουργεί βλάβες στους ιστούς, με τελικό αποτέλεσμα το θάνατο λόγω δυσλειτουργίας του καρδιαγγειακού συστήματος και ανεπάρκειας πολλαπλών οργάνων.

Ο Ulloa και οι συνεργάτες του βρήκαν κάτι αξιοσημείωτο: σε ποντίκια, η νικοτίνη μπορεί να μετριάσει τη φλεγμονώδη αντίδραση σε βαθμό ώστε να καθίσταται δυνατή η αντιστροφή της σηψαιμίας. Τα δεδομένα αυτά είναι πολύ σημαντικά. «Η νικοτίνη επηρεάζει τους ισχυρούς αντιφλεγμονώδεις μηχανισμούς του ίδιου του σώματος» εξηγεί ο Ulloa. «Εδώ έγκειται και η ομορφιά της προσέγγισής μας. Χρησιμοποιώντας τη νικοτίνη, αντιγράφουμε φυσιολογικούς μηχανισμούς που έχουν επιλεγεί από την εξέλιξη και ρυθμίζουμε τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος με αυτούς.»

Για την ακρίβεια, η νικοτίνη μιμείται την ακετυλοχολίνη, τη «Σταχτοπούτα» των νευροδιαβιβαστών. Έχοντας περάσει πολλά χρόνια στην αφάνεια, η ακετυλοχολίνη ήρθε ξαφνικά στο επιστημονικό προσκήνιο ως η ουσία η οποία συνδέει το νευρικό με το ανοσοποιητικό σύστημα. Μέσω της ακετυλοχολίνης, το νευρικό σύστημα ελέγχει τις φλεγμονές που διαρκώς σχηματίζονται στα σώματά μας. Υποδοχείς ακετυλοχολίνης εντοπίζονται όχι μόνο στις απολήξεις των νευρικών κυττάρων, αλλά και στα ανοσοκύτταρα. Η ακετυλοχολίνη προσδένεται σε κάποιους από αυτούς τους υποδοχείς και τους ενεργοποιεί, επιτρέποντας την επικοινωνία εγκεφάλου και ανοσοποιητικού συστήματος.

«Αυτό είναι κάτι το εκπληκτικό» σχολιάζει ο Wouter de Jonge, του Ακαδημαϊκού Ιατρικού Κέντρου του Αμστερνταμ ο οποίος μελετά πώς αποκρίνονται τα μακροφάγα στην ακετυλοχολίνη. « Ήταν γνωστό ότι οι καπνιστές με ελκώδη κολίτιδα επωφελούνται από τη συνήθειά τους· άρα, υπήρχαν κάποιες ενδείξεις της αντιφλεγμονώδους δράσης της νικοτίνης που κανένας, όμως, δεν μπορούσε να “χειριστεί”» τονίζει.

Η εργασία της ομάδας τού Ulloa ίσως να εξηγεί πώς η νικοτίνη επιδρά θετικά σε ασθένειες τόσο διαφορετικές όσο η σχιζοφρένια, οι νόσοι Alzheimer και Parkinson, το σύνδρομο Tourette και η ελκώδης κολίτιδα. Σε εργαστηριακά πειράματα, ο Ulloa έδειξε ότι η νικοτίνη προσδένεται ειδικά στους νικοτινικούς υποδοχείς των μακροφάγων, παρεμποδίζοντας την απελευθέρωση των φλεγμονωδών κυτταροκινών από τα συγκεκριμένα κύτταρα. Η «απαγόρευση» αυτή είναι εξαιρετικά αποτελεσματική. Επίσης, οι ερευνητές ταυτοποίησαν τον υποτύπο του συγκεκριμένου υποδοχέα των μακροφάγων, του α-7 υποδοχέα της ακετυλοχολίνης.

Η χρήση, όμως, της νικοτίνης ως φαρμάκου ενέχει κινδύνους λόγω της τοξικότητάς της. Πέρα από την εθιστική της φύση, προκαλεί προβλήματα στο καρδιαγγειακό σύστημα και συμβάλλει στην εμφάνιση καρκίνου. «Κανείς δεν θα ήθελε να χρησιμοποιήσει τη νικοτίνη για τη θεραπεία της φλεγμονής» λέει ο Ulloa. «Θέλουμε να σχεδιάσουμε ειδικούς χημικούς παράγοντες οι οποίοι θα έχουν ως στόχο τους τον συγκεκριμένο υποδοχέα και θα αξιοποιούν την αντιφλεγμονώδη δράση της νικοτίνης χωρίς να εμφανίζουν την παράπλευρη τοξικότητά της.»

«Αναμφισβήτητα, πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις των τελευταίων ετών στον τομέα της ανοσολογίας» τονίζει ο Mitchell Fink, ειδικός εντατικής θεραπείας του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ. Ένας παράγοντας ο οποίος θα μοιάζει με τη νικοτίνη και θα προσδένεται ειδικά σε αυτούς τους υποδοχείς ίσως να αποτελέσει στο μέλλον μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία όχι μόνο της σηψαιμίας αλλά και πολλών άλλων χρόνιων νόσων, όπως για παράδειγμα κάποιων καρδιακών παθήσεων, ορισμένων τύπων καρκίνου και του διαβήτη. Το μόνο που μας μένει τώρα είναι να βρούμε τον καλύτερο δυνατό αντικαταστάτη της νικοτίνης.



και το ρήμα μιμείται δεν είναι ακριβές.Κοίτα να δείς τί γίνεται. Αν η νικοτίνη μιμείται την ακετυλοχολίνη θα την αντικαθιστούσαν με ακετυλοχολίνη αλλά δεν... Αλλά βέβαια θα πούν και μερικά περί τοξικότητας, τόσο αγώνα έκαναν. Κάπνισε λοιπόν ένα τσιγαράκι μετά το φαί το βράδυ και θα δείς εξαίρετα όνειρα.

Spyros Vlahos said...

Albus Genius,
είσαι εξαιρετικός. Μου αλάφρωσες κατά 5 τόννους τις ενοχές που είχα για το κάπνισμα.
Το άρθρο τούτο το "πέρασα" μια φορά στα γρήγορα (και ... ανέπνευσα καπνίζοντας) αλλά θα το διαβάσω με ευλάβεια.
Μήπως είναι ιδιότητα του καπιταλισμού η παραγωγή ενοχής; Στο κάτω-κάτω, η Ιατρική, ως στατιστική επιστήμη, αλληλοαναιρείται κάθε μέρα.
Σε ευχαριστώ τα μάλα.

Albus Genius said...

Αν σε δώ καμιά φορά από κοντά θα σου δείξω ένα συνδυασμό φίλτρων που έχω βρεί για να μην έχεις άλλα προβλήματα λόγω καπνίσματος, όπως βήχα κλ.π. να μου στείλεις τα βιβλία το μειλ είναι στο προφίλ

Spyros Vlahos said...

Albus Genius,
θα χαιρόμουνα να πίναμε ένα κρασί!
Πάω να βρω τπ μέηλ σου

Χρύσα Πανταζή said...

Αδύνατο να πιστέψω πόσο γρήγορα περνάει ο καιρός και έχασα επεισόδια σ' αυτή την κουβεντουλα. Να είσαι καλά που με θυμάσαι

Spyros Vlahos said...

Here comes a sun,
γιατί να μη σε θυμηθώ; ΄΄Εχει ενδιαφέρον η περίσταση.
Απλώς έχω ψιλο-αποσυρθεί, λόγω προσωπικών δυσκολιών, και μπαίνω αραιά στο μπλογκ.
Χρόνια πολλά σου είπα;

Χρύσα Πανταζή said...

Είναι μία περίοδος όπου λίγο πολύ όλοι αντιμετωπίζουμε δυσκολίες. Στις δουλειές και κατ' επέκταση στην καθημερινότητα κυρίως. Πάντως εγώ προσβλέπω και ελπίζω σε καλύτερες μέρες. Δεν το βάζω κάτω. Καλό μήνα!

Spyros Vlahos said...

Here comes a sun,
θα περάσουν, όλα τα προβλήματα θα περάσουν. Έχουν ημερομηνία λήξης, αυτό το καλό έχουν. Και κάποια μέρα θα 'μαστε πάλι χαρούμενοι.
Να 'σαι αφάνταστα καλά.

Μαρίτσα said...

μπερδεύτηκα...δηλαδή, είτε ονειρευόμαστε, είτε είμαστε ξύπνιοι ή whatever, δουλεύουν τα πάντα (εγκέφαλος, υπόλοιπα όργανα)....ποιός μας λέει πότε είμαστε στη μία κατάσταση και πότε στην άλλη?????

Υ.Γ. για περισσότερο προβληματισμό διαβάστε το "φάει το κερασάκι" του Αρκά!

Spyros Vlahos said...

Μαρίτσα,
ο εγκέφαλος λειτουργεί πάντα. Μόνο που, στον ύπνο, μπλοκάρει τα εξωτερικά ερεθίσματα και άρα την απάντησή μας σ' αυτά. Μεταφερόμαστε (η αντίληψη που έχουμε), δηλαδή, στο εσωτερικό μας και ζούμε μια ζωή που φτιάχνεται από τα εσωτερικά μας ερεθίσματα.
Όταν είμαστε ξύπνιοι το καταλαβαίνουμε γιατί η πραγματικότητα μας στέλνει διαρκώς μηνύματα.

ΥΓ.Το μέηλ μου είναι spyrosvlahos@gmail.com
Γράψε μου για να σου στείλω όποιο του Αρκά δεν έχεις διαβάσει (σε pdf φορμά). Τα έχω κατεβάσι όλα (ακόμα κι ένα θεατρικό του έργο!)

Μαρίτσα said...

χμ...διατηρώ κάποιες αμφιβολίες...εγώ και στον ύπνο δέχομαι ερεθίσματα από τρίτους (π.χ. τρώω κάποιο χαστούκι!) Πώς ξέρω ότι αυτό είναι το εσωτερικό ερεθισμα που μου στέλνω εγώ και όχι το πραγματικό χαστούκι που τρώω από τον τρίτο?????

Υ.Γ. Ευχαριστώ!Έχω κι εγώ τα άπαντα του Αρκά κι έχω διαβάσει το θεατρικό! Εσύ ποιού τη στάση υποστηρίζεις??Του λεπτού ή του παχέος εντέρου??

Spyros Vlahos said...

Μαρίτσα,
αν έτρωγες χαστούκι από τρίτο, θα ξυπνούσες. Προφανώς κάνεις πλάκα!

ΥΓ. Δεν το διάβασα ακόμα

il trovatore said...

Μαρίτσα
Τι να σου κάνει ένα χαστούκι? Φαίνεται ότι χρειάζεσαι ένα χέρι φούσκους για να συνέλθεις!

il trovatore said...

Και τώρα σοβαρά.

Ο γερο Παρμενίδης έλεγε ότι δεν μπορούμε να αντιληφθούμε μια απόλυτη πραγματικότητα .
Άρα αυτή δεν υπάρχει για εμάς και τα πάντα είναι δημιούργημα των αισθήσεων μας.
Εάν αποδειχθεί ότι είχε δίκιο τότε η συζήτηση μας δεν έχει νόημα.
Γιά φαντάσου!

Spyros Vlahos said...

Trovatore,
μια καλή απόδειξη είναι να σταθείς στην Εθνική Οδό (στη μέση) τη Μεγάλη Παρασκευή. Μετά δε θα υπάρχει πια ερώτημα αν είναι ο κόσμος φτιαγμένος από τις αισθήσεις μας. Μετά δε θα υπάρχει πια ... ερωτών.
Αν δεν είναι απόλυτη πραγματικότητα ο θάνατος!
Και, άρα, η συζήτησή μας έχει νόημα.

Μαρίτσα said...

Γ..Μ..Τ!!!

Spyros Vlahos said...

Μαρίτσα,
το εκλαμβάνω ως "γαμώτο" δηλαδή δείγμα άπειρου θαυμασμού. Τόσου ώστε η κάτω γνάθος σου να έχει φτάσει το ... γεννητικό σου σύστημα.
Ο Παρμενίδης θα το έλεγε "έμεινα εννεώς" (η ορθογραφία μου φέυγει λίγο αλλά δεν πειράζει).

il trovatore said...

Λαικιστικόν το επιχείρημα αγαπητέ Σπύρο.
Ο ανθρωπος δεν είπε ότι δεν υπάρχει πραγματικότητα , αλλά ότι δεν υπάρχη πραγματική πραγματικότητα.
Το αν τώρα ο θάνατος είναι απόλυτη πραγματικότητα , αυτό άστο να το πούν οι "ειδικοί".

Δέν είναι "γαμώτο" . Νομίζω ότι είναι γαμάτο.

Spyros Vlahos said...

Λαϊκιστικόν, πλην ακριβλεστατον.
Τι σημαίνει "πραγματική πραγματικότητα";
Μια υπόθεση έκανα για το θάνατο, όπως όλοι δηλαδή. Δεν έχει γυρίσει και κανένας να μας πει!

(Χρόνια ... φυτεύουμε ανθρώπους και κανείς δε βλάστησε ποτέ)

Μαρίτσα said...

Πραγματικότητα

Ορισμός

Πραγματικότητα είναι όλα τα φαινόμενα, όπως αυτά συμβαίνουν.

Η σύγχρονη Ευρωπαϊκή Φιλοσοφία χρησιμοποιεί 4 έννοιες ώστε να ξεχωρίζει τι αποτελεί μέρος της πραγματικότητας, δηλαδή τι αποτελεί πραγματικό φαινόμενο.

1. Φαινομενολογική πραγματικότητα
2. Αλήθεια
3. Γεγονός
4. Αξίωμα

Φαινομενολογική πραγματικότητα

Κύριο άρθρο: Φαινομενολογική πραγματικότητα

Αναφέρεται στην αντίληψη του κόσμου από ένα και μόνο άτομο. Η φόρμα αυτή της πραγματικότητα βασίζεται καθαρά στην προσωπική αντίληψη του ατόμου από πολύ απλά πράγματα, όπως σχήματα, χρώματα κτλ. μέχρι σύνθετες έννοιες. Οι φαινομενολογικές πραγματικότητες πολλών ανθρώπων μπορούν να μοιάζουν ή να συμπίπτουν ή να είναι εντελώς διαφορετικές. Παράδειγμα: Η εντύπωση ότι η Γη είναι επίπεδη.

Αλήθεια

Όταν δύο ή περισσότεροι άνθρωποι συμφωνούν στην αντίληψη ενός φαινομένου τότε δημιουργείται μια κοινή σύμβαση για το φαινόμενο και την αίσθηση που δημιουργεί. Όταν αυτό συμβαίνει για ένα μεγάλο σύνολο ανθρώπων τότε αναπτύσσεται η έννοια της αλήθειας, δηλαδή η κοινή σύμβαση ότι ένα φαινόμενο το αντιλαμβάνονται όλοι όμοια. Παράδειγμα: 2 διαφορετικά σύνολα μπορούν να έχουν διαφορετικές κοινές αλήθειες. Οι μεν να λένε ότι ο ουρανός είναι γαλάζιος και οι δε ότι ο ουρανός είναι μπλε.

Γεγονός

Γεγονός αποτελεί ένα φαινόμενο το οποίο δεν μπορεί να κριθεί υποκειμενικά και έχει έναν οικουμενικό χαρακτήρα. Παράδειγμα: Ο Ήλιος είναι το κέντρο του Ηλιακού μας συστήματος.

Αξίωμα

Αξίωμα είναι μια αυτο-αποδεικνυούμενη πραγματικότητα. Αποτελεί την βάση πάνω στην οποία περαιτέρω υποθέσεις γίνονται. Παράδειγμα: 1 + 1 = 2. Αφού 1 + 1 = 2 τότε 1 + 1 + 1 = 2 + 1.

Βικιπέδια

il trovatore said...

Μαρίτσα

Σε όλες τις προηγούμενες εποχές οι άνθρωποι είχαμε διαφορετική αντίληψη για ένα "γεγονός" (πχ για τον Ήλιο και την θέση του όπως αναφέρεις) γιατί να μήν συμβαίνει το ίδιο και σήμερα σε σε σχέση με μιά μελοντική εποχή?

Για την αλήθεια
Λές "όταν δύο η περισσότεροι άνθρωποι συμφωνούν..."
Αναφέρω ένα περιστατικό που βίωσε ένας Άγγλος περιηγητής στην Κέρκυρα το 1550.

Στον Μεγάλο αφορισμό που γινόταν έξω από τον Άγιο, οι πιστοί νόμιζαν ότι σειόταν η γής και σκοτείνιαζε ο ουρανός .
"Δεν τόλμησα να πώ ότι δεν συμβαίνει τίποτα από αυτά γιατί υπήρχε κίνδυνος να με λιντζάρουν" έγραψε ο Άγγλος.

Τί είναι αλήθεια?

Για να μήν κατηγορηθούμε ως αγνωστικιστές θα πούμε ότι η αλήθεια ήταν του ενός, του Άγγλου.
Αλλά κρατάμε και την επιφυλαξή μας γιατί στο μέλλον μπορεί να μην είναι αλήθεια ούτε αυτό που είδε ο Άγγλος.

Σπύρο
Λένε ότι στο μέλλον θα μας φυτεύουν όρθιους για λόγους οικονομίας χώρου.

Spyros Vlahos said...

Μαρίτσα,
(α) το ότι σου απαντάω και θα μου απαντήσεις κι εσύ (με λόγια που δεν μπορώ εκ των προτέρων να τα προβλέψω) σημαίνει ότι ούτε εσύ είσαι αποκλυημα της φαντασίας μου μα ούτε κι εγώ της δικής σου.
(β) όσον αφορά την αλήθεια, ναι, την έννοια του "κόκκινου" μπορεί να την αντιλαμβανόμαστε (υποκειμενικά) διαφορετικά. Υπάρχει, όμως, ένα αντικειμενικό κρτήριο : το μήκος κύματος της ακτινοβολίας που μετριέται με συσκευές. Μπορεί η αίσθηση του καθενός να 'ναι διαφορετική αλλά μπορούμε ν' ανατρέξουμε σε μια συσκευή για να μας πει (μετρώντας) ότι και οι δυο βλέπουμε "κόκκινο". Δε συμφωνήσαμε πάνω σ' αυτό.
(γ) Όλη η Φυσική (που τη θεωρώ κορωνίδα των Επιστημών) βρίθει από γεγονότα που δεν είναι υποκειμενικά προσδιορισμένα. Έχουν ένα καλό αντίκρυσμα εδώ και στα Ιμαλάϊα και παντού.

Με όλα τα παραπάνω πιστεύω ακράδαντα ότι υπάρχει μια πραγματικότητα αντικειμενική. Η αντίληψή της βέβαια είναι εντελώς υποκειμενική και γι' αυτό συζητάμε για χιλιάδες χρόνια συγκρίνοντας τις υποκειμενικές μας αισθήσεις.


Trovatore,
δεν το ξέρω το γεγονός του μεγάλου αφορισμού. Αλλά δεν έχω καμμιά επιφύλαξη να πάω στη γωνιά μου και να ψιθυρίσω (μη με λυντσάρουν) "και όμως κινείται".
Έχω κάποια εμπιστοσύνη στο προσωπικό μου κριτήριο και στις αισθήσεις μου.

il trovatore said...

Έτσι κάνω και εγώ. Έχω κάποια εμπιστοσύνη στο προσωπικό μου κριτήριο. Πολύ σωστά.
Ο Αφορισμός στον Άγιο είναι αλήθεια.
Τον περιγράφει ένας περιηγητής μαζί με πολλά άλλα.
Το βιβλίο όμως δεν το έχω στην βιβλιοθήκη μου. Το έχει ένας κοινός μας γνωστός σε φωτοκόπιες απο το πρωτότυπο. Αν τον βρώ θα τον ρωτήσω μήπως υπάρχει στην αναγνωστική εταιρεία.