WELCOME

Τούτο φαίνεται νά 'ναι μια gallery, τροφή για το πεινασμένο μάτι, αλλά είναι απάτη. Στην πραγματικότητα είναι τροφή για το μυαλό, ένα συμπόσιο ιδεών. Αριστοτέλικά "ψυχαγωγώ" σημαίνει "άγω την ψυχή".

Διασκεδάστε, αλλά περισσότερο, σκεφτείτε.

Sunday, December 7, 2008

Narrow Escape

Ένα κράτος φτιαγμένο από κλεψιά και ψευτιά, από ξεπούλημα ιδανικών, και, τελικά, από ατσάλι και όπλα. Η καθημερινή τηλεοπτική πλύση εγκεφάλου έχει κάνει τους ανθρώπους εκεί να θεωρούν τη βία αυτονόητη. Η καθημερινή σαπίλα έχει γίνει πια στοιχείο του πολιτισμού τους. Όλες οι αξίες παίρνουν το δρόμο για τους βόθρους ή χλευάζονται σαν παλιομοδίτικες.Ό,τι έκανε τους ανθρώπους να είναι άνθρωποι έχει πια εκλείψει απ' αυτό το κράτος.

Η μόνη απόδραση είναι μέσα από τη Γνώση.

74 comments:

lenio said...

..για ποιά γνώση μιλάς...

Spyros Vlahos said...

Λενιώ,
καταρχήν για μια πολιτικο-οικονομική γνώση που θα μας εξηγήσει γιατί είμαστε σε τόσο άθλια κατάσταση οι περισσότεροι. Λόγω των οικονομικών καταστάσεων, οι νοοτροπίες αλλάζουν, ξεπουλιώνται άνθρωποι, εξευτελίζονται συνειδήσεις. Το κράτος δημιουργεί κατασταλτικούς μηχανισμούς για να κρεατώνουν οι πλούσιοι και να μη φωνάζουν οι φτωχοί.
Κατά δεύτερο λόγο, μια ψυχολογική γνώση που θα μας δείξει με ποια κριτήρια (σε ατομικό επίπεδο) γίνονται όλα αυτά. πχ ένα φέρετρο δε χωράει άπειρα λεφτά, γιατί τότε συσσωρεύουν τόσα χρήματα λίγοι; (απληστία).
(Μην το κάνουμε ... μανιφέστο του Μαρξ, όμως.)
Τρίτη γνώση είναι η αυτογνωσία με την οποία μπορείς να δημιουργήσεις μηχανισμούς για να αμυνθείς.
κλπ.

kelly alamanou said...

Kαλησπέρα Σπύρο μου.

Κατά την άκρως ταπεινή μου γνώμη η γνώση, η αυτογνωσία ,δεν είναι απόδραση αλλά
στάση ζωής.
φιλώ σε.

Katerina said...

συμφωνω με την ανάρτηση στο τέλος βάλε τη λέξη παιδεια και όχι γνωση.
Αυριο σε ολη τη χώρα τα γυμνασια και τα λύκεια δε θα λειτουργουν . Οι καθηγητές θα πίνουν καφέδες στη μνημη του παιδιου που τους παραχωρησε αυτη την πολυτέλεια. Τι ευτέλεια.!!!

lenio said...

..την τέρτατη την έχεις σκεφτεί ποτέ...

Spyros Vlahos said...

Κέλυ,
εννοώ "απόδραση από το αστυνομικό κράτος" όχι απόδραση από την πραγματικότητα.

Spyros Vlahos said...

Ocean Soul,
έχεις απόλυτο δίκιο. Αλλά η γνώση είναι υπερσύνολο. Καλή η παιδεία (που σου διαμορφώνει χαρακτήρα) αλλά πρέπει να μάθεις και μηχανισμούς. Πάνε πια τα σχολεία που τα δίνανε και τα δύο. Ενέσκυψε ο ... δικομματισμός και τά 'καμε όλα σειάδι! Τώρα, ντρεπόμαστε να εκφράσουμε καλά συναισθήματα διότι θα θεωρηθούμε μαλάκες.
Και στο δεύτερο συμφωνώ (με όχι μεγάλη ζέση, όμως). Κατά βάση φοβούνται μη συγκεντρώνεται η νεολαία, γι' αυτό κλείνουν τα σχολεία, όχι για συναισθηματικούς λόγους (που δεν έχουν κανένα).

Spyros Vlahos said...

Λενιώ,
όχι, δεν ξέρω τι άλλο πρέπει να μάθει ένας άνθρωπος για να πάψει αυτή η στυγνή κοροϊδία από τους πλούσιους και το κράτος.
Πες μου, όμως.

lenio said...

..δηλαδή θέλεις να μου πεις ότι απο την μία είναι οι 'πλούσιοι' και απο την άλλη είναι το ΄κράτος'?

Spyros Vlahos said...

Λενιώ,
από τη μια είναι οι πλούσιοι που "αγοράζουν" πολιτικούς ώστε οι πολιτικοί να περνάνε νόμους για να προφυλάνε τους πλούσιους. Και να τους αυξάνουν τον πλούτο. Και όλα, μα όλα, τα πληρώνουμε εμείς που δεν έχουμε στον ήλιο μοίρα. πχ τέτοια οικονομική κρίση κι οι τράπεζες ... αυξάνουν τα επιτόκια! Και το κράτος δίνει 28 δισεκατομμύρια ευρώ (στις Τράπεζες, όχι στον κόσμο που πεινάει).
Κι απ' ό,τι φαίνεται (λόγω έσχατης μαλακίας του Έλληνα) θα ξαναψηφίσουν τους ίδιους πολιτικούς για να κάνουν τα ίδια.
Κάποτε η Ελλάδα ήταν παράδεισος, τώρα έχει καταντήσει η τελευταία τριτοκοσμική χώρα.

Katerina said...

σωστα ο λόγος ειναι ο αποσυντονισμος και η αποσυμφοριση των μαθητών. Θα ήταν καλύτερο ολοι οι πολίτες να εβγαιναν στους δρομους με σιωπηλη διαμαρτυρια και με κεράκια στα΄χέρια για να δειξουν τη λύπη τους και τον αποτροπιασμό τους.
Αλλά ...

Λακων said...

Σπύρο είχε καλλιεργηθεί ένα κλίμα ατιμωρισίας σε όλα τα επίπεδα.
Απο το Βατοπέδι και τα σκάνδαλα εως τους αστυνομικούς.
Αυτο το κλίμα όπλισε και το χέρι τους ειδικού φρουρού.
Και απο την άλλη έχουμε τους λαικούς κουκουλοφόρους επαναστάτες.
Έχουν καεί διαμερίσματα πολιτών-αυτοκίνητα σε λαικές συνοικίες του κέντρου.
Οι επαναστάτες κάνουν ντου σε μαγαζιά τύπου Πλαίσιο και κλέβουν IPOD'S για να ακούνε αναρχικά PODCASTING προφανώς.
Θα ακολουθήσουν και απολύσεις φυσικά αφού η καταστροφή ήταν ολοκληρωτική!Εύγε στους λαικούς επαναστάτες.
έχουμε αυτό που μας αξίζει.
ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΟΥΜΕ!

mtryfo said...

Είμαι διπλά θυμωμένη...πρωτίστως για την τραγική τύχη του του 15χρονου παιδιού, πράγμα για το οποίο δεν μπορώ να εκφράσω τίποτε μα τίποτε άλλο εκτός απτην οδύνη μου
δευτερευόντως για την ευκαιρία που βρήκαν κάποιοι "γνωστοι-άγνωστοι" να κάνουν γυαλιά καρφιάκαι να κάψουν τις μεγαλουπόλεις με την Αθήνα επικεφαλής...αν και σ αυτου΄ς θα ηθελα ν απεθύνω μια ερώτηση: ΓΙατί "κουκουλώνεστε? Αν αυτα που πρεσβεύετε δεν περιλαμβάνουν τις ακρότητες που κάθε φορά ακολουθούν μια πορεία ή ένα συλλαλητήριο,αλλά σοβαρούς προβληματισμούς για τη ζωή και το τι βιώνουμε με τις εκάστοτε κυβερνήσεις...τότε δεν βλεπω το λόγο να "κρύβεστε"...κανείς δεν πρόκειται να σας πειράξει...

Spyros Vlahos said...

Ocean Soul,
πήγα στο Σαρόκο (βρίσκεται ένα Αστυνομικό Τμήμα) όπου κάποιοι μαθητές έκαναν γιούργια στα ΜΑΤ. Έρριξαν δυο-τρία μπουκάλια νερό οι μεν, έρριξαν δυο-τρεις κρότου-λάμψης οι δε κι όλα τέλειωσαν πριν τις 12.
Δεν ήξερες ποιος φοβόταν πιο πολύ, ο Γιάννης ή το θεριό. Τότε κατάλαβα θαυμάσια ότι ήμουν Κερκυραίος και άρα, εξ ορισμού,... χέστης.
Υπάρχει μια διάχυτη ... ευγένεια! Μοναδικό φαινόμενο πανελλαδικά : κερκυραίος κουμουνιστης βασιλικός.
Άστα βράστα.
Όχι που θά 'κανα την επανάσταση μόνος μου, αλλά ... λίγο τζερτζελέ τον γουστάριζε η καρδούλα μου. Όπως παλιά, όπως τότε, όπως στα νειάτα μας.
Μεγαλώσαμε, νεσπά;

Spyros Vlahos said...

Λάκωνα,
είναι αργά πια να επαναπροσδιορίσουμε την Ιστορία με μαρξιστικούς όρους.
Βλέπω ότι είσαι χαμένος (όπως κι εγώ) ανάμεσα από τα δύο άκρα.
Για την ώρα, αυτό που μου αρκεί είναι να καταλάβουν (όποιοι ήθελον κατανοείν) ότι δεν είναι η εξουσία τόσο απαλή όσο βούτυρο σε φέτα ψωμί. Κάποια ώρα να συνειδητοποιήσει ο κάθε αρχίδης πολιτικός ότι ο κόσμος έχει φτάσει στο απροχώρητο.
Όχι που θα γίνει κάτι τρομαχτικά διαφορετικό : θα 'βγει ο μπούλης του ΠΑΣΟΚ (αν οι εκλογές άλλαζαν κάτι, θα τις είχαν καταργήσει), αλλά λίγο πιο πολύ φοβισμένος από πριν.
Σπάνε καταστήματα διότι ξέρουν ότι αποκλείεται ν' αποχτήσουν ποτέ ό,τι αυτά περιέχουν (με τα λεφτά που μας δίνουν). Είναι μια έκφραση ελευθερίας "είμαι 16άρι, σας γαμώ τα Λύκεια" (Σαββόπουλος-όπως πάντα).

Spyros Vlahos said...

Mtryfo,
να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή ότι αποκλείεται στην Ελλάδα να υπάρχουν τόσοι πολλοί αναρχικοί. Θα 'χαν βγάλει κόμμα.
Άρα, μάλλον, θα πρέπει να είναι κι απλός κόσμος που βλέπει ότι δεν πάει άλλο.
Μην εθελοτυφλούμε : θα τους πειράξει η Ασφάλεια, δεν αφήνει ευκαιρία η Ασφάλεια να πάει χαμένη.
Ναι, συμπονώ τους μεροκαματιάρηδες με τις μικρές επιχειρήσεις (που είχαν φουλάρει εμπόρευμα για να κάνουν απόσβεση στις γιορτές).
Από την άλλη μεριά, συμπονώ και τα παιδιά με τα καμμένα όνειρα ("που τους έλεγαν αλήτες").
Όλο το φταίξιμο το 'χει ο καπιταλισμός με το όνειρο που μας σπιντάρισε και ποτέ δεν το πραγμάτωσε. Αν πρέπει να ζητηθούν ευθύνες είναι από τους γαμημένους πολιτικούς που παίρνουν πίπα-κώλο τους λεφτάδες για να κρεατώνουν αμφότεροι οι κώλοι.
Και, πάνω απ' όλα, να σταθούμε στην άφατη ηλιθιότητα του Έλληνα που, ενώ ξέρει ότι τον γαμάει ο δικομματισμός, είναι τόσο χαρούμενος επειδή δεν του ζητάνε να πληρώσει τη ... βαζελίνη.
Ρε κοπέλα, πώς περιμένεις ν' αλλάξει κάτι; Με καλά αισθήματα; Μόνο εσύ κι εγώ τα έχουμε και ξέρουμε πού να τα βάλουμε, όταν έρχονται σα ... χαστούκια οι αλλεπάλληλοι λογαριασμοί.
Παίρνει κι άλλη κουβέντα, όμως, η ιστορία.

ola kala said...

Σπύρο μου οταν καηκε η μιση Ελλαδα
και εγιναν οι εκλογες και το αποτελεσμα ηταν το ιδιο
επαψα να πιστευω επαψα να ελπιζω και να κανω ονειρα για κατι καλυτερο ημουν σιγουρη οτι ερχονται τα χειροτερα
το Σαββατο απλα επιβεβαιωθηκα.

amelie said...

εν μερει η γνωση ν ειναι η μονη αποδραση...αλλα κ με μια μικρη αξιοπρεπεια και σεβασμο προς τον συνανθρωπο...ολα θ ηταν καλυτερα...αλλα ειμαστε ζωα...
γεια χαρα

Keep Dreaming said...

Spyro,

mia apodrasi mas apomenei..
Tin exoume oloi anagki.

Spyros Vlahos said...

Όλα καλά,
μην είσαι τόσο απαισιόδοξη. Πρώτη φορά παίρνει μέρος όλη η Ελλάδα σ' αυτή τη διαμαρτυρία. Φάνηκε η απέχθεια του κόσμου. Δεν είμαι σίγουρος τι θα συμβεί από δω κι ύστερα. Τραβάει σε μάκρος η κατάσταση.
Ας ελπίζουμε το καλύτερο

Spyros Vlahos said...

Amelie,
η ίδια η γνώση φέρνει μαζί της και την αξιοπρέπεια. Κανένας δεν έχει φτάσει πουθενά, όλοι στο δρόμο είμαστε προχωρώντας προς περιοχές βελτίωσης του εαυτού μας. Για να σεβαστείς και ν' αγαπήσεις το συνάνθρωπο, πρέπει να καταλάβεις, να σεβαστείς και ν' αγαπήσεις πρώτα τον εαυτό σου.
Από 'κει ξεκινάνε όλα.

Spyros Vlahos said...

(πάντα κόκκινη) Ερασιτέχνισα,
από πού και προς πού η απόδραση;

MenieK said...

Ναι, μας χρειάζεται η γνώση, αλλά όπως λέει και ο Γκέτε, η γνώση δεν είναι αρκετή, χωρίς την εφαρμογή της, ακριβώς όπως η θέληση δεν είναι αρκετή χωρίς τη δράση...

Spyros Vlahos said...

Meniek,
σύμφωνοι, μια γνώση κλεισμένη στον εαυτό της είναι μια άλλη...αισθητική εμπειρία.
Όμως, η συσσώρευση γνώσης δεν εξυπακούει μια αργή (αλλά σταθερή) αλλοτρίωσή μας προς ένα καλύτερο εαυτό; Σιγά-σιγά δεν γινόμαστε καλύτεροι γνωρίζοντας νέους κόσμους;
Κι όταν λέω γνώση δεν εννοώ "πληροφορίες" αλλά "σύνθεση"

Anonymous said...

Τελικά συνεχίζεις να είσαι εριστικός και άκρως ειρωνικός.
Δεν κάνω κέφι να απαντήσω σε τίποτα απ' όσα ήρθες να καταθέσεις εκ των υστέρων και δεν επιθυμώ καμμία μα καμμία σχέση μαζί σου!
Για πολλοστή φορά αποδεικνύεις ποιος είσαι στην ουσία και πόσο φιλοσοφημένος και ψαγμένος είσαι... (Ας γίνω κι εγώ μια φορά ειρωνική στο ύφος μου...δεν μπορεί να έχεις μόνο εσύ το προνόμιο)


ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΞΑΝΑΣΧΟΛΗΘΕΙΣ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΑΝΑΠΕΡΑΣΕΙΣ ΑΠ' ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΜΟΥ. ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΝΕΝΕΡΓΟ...ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ ΑΚΡΩΣ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ!!!!!!!!!

eternal dreamer

Keep Dreaming said...

Spyro mou,

pros ta xamena xronia tis athwotitas mas..
An kai eimai sxedon vevaia pws orismenoi den piran pote myrwdia apo auta.

As apogeiwthoume, otan eisai etoimos mou les...........

Spyros Vlahos said...

Eternal Dreamer,
εντάξει, με συγχωρείς.

Eulie Aeglie said...

στη μνήμη του Αλέξη, ας αλλάξουμε τον κόσμο χτίζοντάς τον ομορφότερο και φωτεινότερο - μακριά από μας ο μάταιος χαλασμός

Spyros Vlahos said...

Aeglie,
σωστή.
Μας εμποδίζουν όλες οι δυνάμεις του υλικού κόσμου δηλ η κυβέρνηση, τα μονοπώλια, ο κλήρος και λοιπές δυνάμεις. Οι οποίες θέλουν να μείνει όπως είναι διότι νομίζουν ότι η ύλη μόνο φέρνει ευτυχία.
Διάβασα σ' ένα graffiti στην Κέρκυρα (έξω από μια εκκλησία) "με προσευχές δεν αλλάζει ο κόσμος" και, παρόλο που έχω μια κάποια πίστη, τάχθηκα αλληλέγγυος.

Λακων said...

Όπως τα λες Σπύρο. Οι Μαρξιστικοί όροι είναι ανεπαρκείς για να το περιγράψουν. Ίσως διοτί πίσω απο το χάος πέρα απο την κυβέρνηση και τη λαικίστικη λαίλαπα του ΠΑΣΟΚ να υπάρχουν και άλλοι που υπήρξαν κάποτε Μαρξιστές.
Και δεν αναφέρομαι στο Κ.Κ.Ε.

Spyros Vlahos said...

Λάκωνα,
πιστεύω ότι η πληροφορική επανάσταση κι ο καταιγισμός της τεχνολογίας, ήταν κάτι που (προφανώς) διέφυγε του Μαρξ. Μην μπορώντας να τα προβλέψει τούτα, μας άφησε μια θεωρία η οποία, ενώ στη βάση της είναι σωστή, χάνει απ' όλες τις μεριές σαν εφαρμογή στο σημερινό κόσμο.
Η έννοια αριστερός είναι πια αδύναμη να περιγράψει πολλά στρώνατα. Μη μου 'πεις ότι η δεξιά δεν έχει εργάτες και αγρότες! Μόνο οι πλούσιοι δε φτάνανε για να τη βγάλουνε πρώτο κόμμα.
Το θέμα είναι ότι μια ανάλυση της κοινωνίας απαιτεί πολλές περισσότερες παραμέτρους απ' ό,τι τότε. Το ΠΑΣΟΚ τι βάση έχει; Είναι δεξιό κόμμα, αλλά με πιο περιεχόμενο λέγεται η λέξη "δεξιός";
Είναι επιτακτική ανάγκη να επαναπροσδιορίσουμε έννοιες και καταστάσεις. Εγώ δεν είμαι σε θέση. Ψάχνω, όμως, και συλλέγω από τα διάφορα μπλογκς ιδέες ... εργασίας.
Τα λέμε.

Katerina said...

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΡΓΑ.

Spyros Vlahos said...

Ocean Soul,
ποτέ δεν είναι αργά για ευχές.
Να 'σαι καλά και να 'χεις στη ζωή σου πάντα ζεστασιά.
Σ' ευχαριστώ.

mtryfo said...

Εγώ η ξεμυαλισμένη ακόμη πιο αργά θυμήθηκα τις ευχές...
ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΛΑ Σπύρο, κι αν γίνεται πολλές ευτυχισμένες στιγμές...
Νάσαι γερός...

Spyros Vlahos said...

Mtryfo,
ρε παιδιά, δεν έχει σημασία το timing των ευχών, οι ίδιες είναι πολύτιμες.
Ευχαριστώ από βάθους καρδιάς.

ολα θα πανε καλα... said...

Σπυρουλίνο,
Μια που δεν έχει σημασία το timing για σένα,δράττομαι της ευκαιρίας,αξημέρωτα ακόμα,να σου στείλω τις ευχές μου για τη γιορτή σου.
Ξέρω ότι λόγω των θλιβερών γεγονότων είμαστε όλοι κάπως μουδιασμένοι αυτήν την εποχή αλλά σε πείσμα της θλίψης που ελλοχεύει,θα σου στείλω ζεστές ευχές,να τις βρεις το πρωί,να σου θυμίσει λίγο το κάπως ανέμελο -τουλάχιστον διαδικτυακά - καλοκαίρι μας.
Να σαι καλά!

Spyros Vlahos said...

Όλα θα πάνε καλά,
μανάρι, από την ώρα που στάλθηκε το μύνημα, βλέπω ότι το διασκεδάζεις κι είναι αυτό πολύ ευχάριστο.
Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ. Θα ξαναβγεί ο ήλιος σίγουρα και θα 'μαστε όλοι πέρα από τη θλίψη και την περισυλλογή.
Μού 'λειψες.
Τα λέμε.

ολα θα πανε καλα... said...

@spyros vlahos:

Ρε συ,Σπύρο,το "μανάρι" με έκανε πάλι να γελάσω,να σαι καλά!Μια απορία:λέτε στην Κέρκυρα "σε πόνεσα" αντί του "μου' λειψες;".

Spyros Vlahos said...

Όλα θα πάνε καλά (μανάρι),
όχι, δε νομίζω. Πού το λένε έτσι το "μού 'λειψες";

ολα θα πανε καλα... said...

"Eκεί,στο Νότο"...
:)

Spyros Vlahos said...

Όλα θα πάνε καλά,
αν παρατήρησες, οι "Νότοι" (σε αρκετές περιπτώσεις) είναι "άγριοι".
Πχ Λουιζιάνα-Τενεσή-Νότιος Ιταλία-Νότιο Βέλγιο. Και ο δικός μας Νότος της Κέρκυρας (ας το πούμε ευγενικά) είναι λιγότερο τουριστικά αναπτυγμένος.
Μανάρι, γεια-χαρά.

athanasia said...

Καθυστερημένα, χρόνια πολλά! Για τα επίκαιρα, δεν λέω τίποτα...

Spyros Vlahos said...

Αθανασία,
σ' ευχαριστώ πολύ, να είσαι κι εσύ καλά.
Τα επίκαιρα μιλάνε ... μόνα τους
πχ κανένας δεν είναι ένοχος για το Βατοπέδιο. (Εκτός, ίσως, από το Θεό που τους αφήνει και περπατάνε ακόμα).

ολα θα πανε καλα... said...

Σπύρο,
μιλάς για τη Λευκίμμη,ωρέ και τα πέριξ;Δεν έχεις άδικο,εμένα μου αρέσει το κέντρο(που δε θυμίζει Ελλάδα) και η Παλαιοκαστρίτσα.Όταν σου έγραψα τη φράση "εκεί,στο Νότο",έκανα λογοπαίγνιο με το τραγούδι που τραγουδάει ο Νταλάρας,Μαχαιρίτσας-Πυξ-Λαξ."Εκεί στο Νότο,εκεί που τρίζει ο έρωτας κι η αγάπη κάνει κρότο...".Το θυμήθηκες το τραγούδι;

Spyros Vlahos said...

Όλα θα πάνε καλά,
δεν το ξέρω το τραγούδι κι ο Νταλάρας μου βγάζει ... εξανθήματα. Δεν έχει αφήσει τίποτα "ανεκτέλεστο" (μόνο όπερα, ίσως). Τόσο πολλή ιδέα έχει για τον εαυτό του πια;
Πώς θα μπορούσε η αγάπη να κάνει κρότο; Είναι αυτό που λέμε "απόψε κάνεις μπαμ!";

Anonymous said...

Ορε Σπυράκι τι τσι κάμες τσι eternal
dreamer???
Εχει πολύ μίσος ορέ παιδί μου για πάρτι σου. Ακούς εκεί
" Ακρως ανεπιθύμιτος"
Χι χι χι χι ...........

σοκολατακι

Spyros Vlahos said...

Ανώνυμε,
δεν ξέρω. Και πέρασα και της ζήτησα και συγνώμη λέγοντας ότι δεν είχα καμία πρόθεση να την στονοχωρήσω.
Μυστήριο αυτός ο κόσμος.

Πού κολλάει το "σοκολατάκι";

Anonymous said...

Μακάρι να σκαφτόμαστε όλοι και περισσότεροι σαν κι εσάς. Αν όμως κάποιοι μπορούν να κάνουν κάτι, μόνο εσείς που παράγετε γνώση μπορείτε.

Spyros Vlahos said...

N.Ago,
ναι, αλλά δε μας ακούει και κανένας. Για να κάνω το μάθημά μου πρέπει να παίζω το ρόλο του μαλάκα στην τάξη, να γελάνε για να προσέχουν.
Έχουν πέσει (όχι όλα τα παιδιά, ομολογουμένως) σε μια απάθεια άνευ προηγουμένου. Δεν πιστεύω ότι είναι η αβεβαιότητα του μέλλοντος που τα ταλανίζει. Φοβάμαι ότι είναι το χόρτασμα από τη μεγάλη κατανάλωση και την καλοπέραση. Είναι γενιές που μεγάλωσαν με (ένα κάκιστο αντίγραφο) του "αμερικανικού ονείρου". Τούτα τα μαθητικά ξεσηκώματα, όμως, αναζωοπυρώνουν την ελπίδα ότι τα παραπάνω μπορεί να μην ισχύουν και να είναι απλώς ... γεροντική γκρίνια.
Θα 'ναι θλιβερό κι αποτρόπαιο, μετά από 30 χρόνια επικράτησης του δικοματισμού, μετά από αυτή την κατάντια της Ελλάδας, μετά απ' αυτή την κραυγή της νεολαίας "δεν πάει άλλο", να βγάλει ο κόσμος και πάλι έναν από τους δύο με απόλυτη πλειοψηφία.
Τι να 'πω; Κάτσε να δούμε αν ο κόσμος ξυπνάει.

Λακων said...

Σπύρο για το σύστημα τα λέμε και θα τα ξαναπούμε.
Από εμένα χρόνια πολλά και καλή νέα χρονιά.

Spyros Vlahos said...

Λάκωνα,
τις καλύτερες ευχές μου για ό,τι ποθείς.
Να περάσεις χαρούμενα.

mtryfo said...

Κάνε ένα "διάλειμμα" να χαρείς τις γιορτές, έτσι κι αλλιώς δεν μπορούμε να τις αποφύγουμε...lolol
Ας ελπίσουμε σ έναν καινούργιο χρόνο καλύτερο απο τους προηγούμενους... ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!

Spyros Vlahos said...

Mtryfo,
"κάνε μια στάση, πιες κι εσύ, Νεσκαφέ φραπέ" κλπ (γνωστή παλαιά διαφήμιση)
Αυτό μου θύμισες.
Και, ναι, κάνω διάλειμμα, δηλαδή ... εξαρτώμαι πιο πολύ από τον υπολογιστή.
Ας ελπίσουμε τα καλύτερα. Καλά να είσαι.

lenio said...

Καλά χριστούγεννα...Σπύρο μας..
Καλά κι ευτυχισμένα μέχρι να ξανάρθουν...

Spyros Vlahos said...

Λενιώ,
να 'σαι καλά κορίτσι μου. Να περνάς τη ζωή μέσα από δρόμους στρωμένους με ροδοπέταλα. Να πραγματοποιούνται όλα σου τα όνειρα.
Χρόνια πολλά.

Spyros Vlahos said...

Λενιώ

:]
:]
:]
:]

lenio said...

χοχοχοχοχοχοοοοο!!!!!!!!!

Spyros Vlahos said...

Λενιώ,
σαν τον Άη-Βασίλη!

Πού βρίσκεσαι τώρα;
Πώς τα περνάς;
Τα λέμε.

Χρύσα Πανταζή said...

Παρ' όλα τα δύσκολα του τελευταίου μήνα, μπορώ αυτή τη στιγμή να προσπαθήσω να μπω σε μια άλλη διάθεση και να πω στον καθένα από αυτή την παρέα και ειδικά στο Σπύρο
"Ευχές για ό,τι θες"

Άντζελα said...

KALA XRISTOYGENNA KAI XRONIA POLLA DASKALE!!!

Spyros Vlahos said...

Here comes a sun,
να 'σαι καλά πάντα.
Και να θυμάσαι το στίχο των Dire Straights

"don't worry
there should be sunshine after rain
there should be laughter after pain"

Spyros Vlahos said...

AngelaB23,
το μόνο που έχω να 'πω είναι
(α) τις θερμότερες ευχές μου
(β) αύριο να γινόμαστε καλύτεροι από σήμερα.

Φιλιά

ολα θα πανε καλα... said...

Μοναδικέ Σπύρουλα,
Χρόνια πολλά,μανάρι,με πρόλαβες,αλλά οι ευχές κρατάνε όλες αυτές τις μέρες,οπότε έφτασαν και οι δικές μου!Στο Λιστόν έχω φάει μπαγιάτικη πάστα,δε λέει,όταν θα πάμε,θα πάμε ακριβώς από πίσω,στο εστιατόριο με το ωραίο παστιτσάκι!Όχι παστιτσάδα,παστιτσάκι όμως θα φάμε,ε;!

athanasia said...

Ευχές για χρόνια πολλά και καλά. :)

Spyros Vlahos said...

Όλα θα πάνε καλά,
στο Λιστόν θα πάμε just for the sake of it. Το άλλο Εστιατόριο δεν το ξέρω (ως καλό).
Μανάρι, κι ευχές να μην υπήρχαν, μόνο μια φευγαλέα σκέψη είναι ικανή να μεταφέρει good vibrations.
Να 'σαι πάντα καλά.

Spyros Vlahos said...

Αθανασία,
"τι ζητάς στο μπαλκόνι μου μπροστά"; (Χατζιδάκις)
Πάντα να φεύγει η κακή διάθεση σαν ατμός από πάνω σου και να 'σαι χαρούμενη.
Η ζωή τραβάει την ανηφόρα.

Yannis Petsas said...

Σπύρο άκαιρα ή άχρονα τέλος πάντων, μέσα σε τόσες γιορτές βλέπεις χάνει τη σημασία του, να 'χεις μια καλή χρονιά, με καλούς φίλους κι απ' όλα.
Καλό σου βράδυ.

Spyros Vlahos said...

Γιάννη,
ό,τι επιθυμείς είναι σίγουρο ότι θα πραγματοποιηθεί.
Με βεβαιότητα.

ολα θα πανε καλα... said...

@spyros vlahos:

Σπυρουλίνο,
Κι εγώ αυτό του λέω(του Γιάννη μας)αλλά μάλλον δε με ακούει,το αμφισβητεί.Κι εγώ είμαι βέβαιη.
Λοιπόν,το εστιατόριο λέγεται Rex και ξέρω ότι είναι καλό,έχω φάει κιόλας εκεί.Επανήλθα πάρε αυτά ή σχεδόν για να σου το πω να το ξέρεις αλλά και για να σου ευχηθώ ό,τι καλύτερο για τη νέα χρονιά!
Εντάξει,Πίπη,πιπίνι;
:)
Κάπου εδώ εμφανίζεσαι εσύ και με λες "κακούργα"!
Σε φιλώ.

Spyros Vlahos said...

Όλα θα πάνε καλά,
ωρή κακούργα, τι πιπηπιπινι 56 χρονών;
Το ξέρω το εστιατόριο αλλά δεν έχω φάει εκεί.
Όσο για το Γιάννη, είμαι απόλυτα σίγουρος ότι όλα θα του πάνε καλά.

(εμφανίστηκα, γιατί όχι;)
ΧΡΟΝΙΑ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΑ

ολα θα πανε καλα... said...

@spyros vlahos:

Πιπινοσπυρουλίνο,
είσαι ΜΟΝΟ 56,αυτό να λες."Τα καλύτερα έρχονται!",που λέει και μια ψυχή!
Σ ευχαριστώ για την ευχή σου,το ίδιο και για σένα!

Spyros Vlahos said...

Όλα θα πάνε καλά,
με ρωτάνε, καμμιά φορά στο σχολείο τα παιδιά πόσο χρονών είμαι. Στην απάντηση "56" μου λένε "με το ένα πόδι στον τάφο, κύριε". Απαντάω "αν χρειάστηκαν 56 για το ένα και άλλα τόσα για το άλλο, 112 μια χαρά είναι".

Μην ξεχνλας "η ζωή αρχίζει μετά τη ...σύνταξη!!!".
Σε φιλώ

Λου said...

Ιονιε Ζωγραφε, καλημερα.
Περασα να σας ευχηθω καλη χρονια, και γεματα τα πινελα σας το 2009!

Σας φιλω!!!

Spyros Vlahos said...

Λου(λούδα) μου,
να 'σαι καλά και είναι σίγουρο ότι τούτος ο χρόνος θα 'ναι πολύ καλύτερος από τοξν προηγούμενο. Κάτι μου λέει ότι θα πάμε πολύ καλύτερα όλοι.

Χρόνια πολλά σου κι ευτυχισμένα.